الروضة البهیة فی شرح اللمعة الدمشقیة معروف به شرح لُمعه کتابی فقهی نوشته شهید ثانی است. این کتاب مشهور ترین شرح بر کتاب اللمعة الدمشقیة تألیف شهید اول است.
شرح لمعه از زمان نگارش مورد توجه فقیهان شیعه بوده و بیش از یکصد شرح و حاشیه بر آن نگاشته شده است. الروضَة البهیة همه ابواب فقه را دربردارد و در بسیاری از حوزه های علمیه برای نخستین مرحله از آموزشِ دانش فقه، به عنوان متن درسی تدریس می شود. این کتاب بارها به صورت سنگی و حروفی در کشورهای مختلف منتشر شده است و چندین ترجمه و شرح فارسی نیز بر آن نوشته شده است. شرح لمعه تحت تأثیر جامع المقاصد محقق کَرَکی و مسالک الافهام کتاب دیگر شهید ثانی است.
نویسنده الروضة البهیة، زین الدین بن علی بن احمد عامِلی، معروف به شهید ثانی از فقیهان شیعه قرن دهم و درگذشته ۹۶۵ق است. او نویسنده آثار مشهوری همچون مسالک الافهام، مُنیَةُ المُرید، و مُسَکِّنُ الفُؤاد است. به نوشته سید محسن امین (درگذشته ۱۳۷۱ق) شرح حال نگار شیعه، زین الدین عاملی به دستور رستم پاشا، وزیر وقت حکومت عثمانی به جرم ترویج تشیع به شهادت رسید.
زین الدین عاملی که قصد نگاشتن شرحی بر کتاب لمعه داشت نخست حاشیه ای مختصر بر لمعه نگاشت که هیچ استدلالی در آن نبود. و پس از آن الروضة البهیة را شروع کرد.
کتاب حدود هشت سال پیش از شهادت نویسنده آن نگاشته شده است. به نقل از نسخه ای به خط مؤلف، آغاز نگارش آن در اوائل ربیع الاول ۹۵۶ق است. مؤلف در پایان جلد اول، تاریخ نگارش را ۶ جمادی الثانی ۹۵۶ق نوشته است و پایان جلد دوم ۲۱ جمادی الاول ۹۵۷ق در حدود ۱۵ ماه است. جلد اول را در سه ماه و جلد دوم را در یک سال نوشته است.
پس از نگارش شرح لمعه، برخی شاگردان شهید ثانی آن را نزد وی فراگرفته اند. او در پایان یکی از نسخه های کتاب به قرائت ابن صائغ نزد وی تصریح می کند. در نسخه ای دیگر به کتابت سید محمد بن احمد حسینی حلی، شهید ثانی قرائت کتاب نزد او را به تاریخ جمادی الثانی ۹۵۸ق امضا می کند.
ترجمه شرح لمعه دمشقیه به فارسی شامل 6 جلد است که جلد اول، چهارم و پنجم توسط دکتر حمید مسجدسرایی ترجمه شده و جلد دوم، سوم و ششم توسط دکتر عباس زراعت ترجمه شده است.
چرته