کتاب کفایه الاصول اثر آخوند محمد کاظم خراسانی حاوی یک دوره اصول فقه، به زبان عربی است. آخوند خراسانی از شاگردان ملاهادی سبزواری، شیخ انصاری و میرزای شیرازی و از مراجع تقلید بوده است.
کفایه الاصول از زمان تألیف تاکنون، متن درسی در سطح عالی و نیز محور بحث درس های خارج اصول فقه حوزه های علمیه بوده است. ازاین رو حدود ۲۰۰ شرح، حاشیه و تعلیقه بر آن نوشته شده است. مطالب کتاب را بسیار دقیق و منظم توصیف کرده اند. کاربرد عبارت های کوتاه برای بیان مفاهیم را هم از ویژگی های ادبی کفایه دانسته اند.
کفایةالاصول در زمان حیات مؤلف و پس از آن بارها چاپ و منتشر شده است. همچنین نسخه ای از آن به خط آخوند خراسانی در کتابخانه مجلس شورای اسلامی ایران نگهداری می شود. این کتاب در سال ۱۴۰۹ق با تصحیح مؤسسه آل البیت در ۵۵۴ صفحه منتشر شده است.
کفایه الاصول آخرین متن درسی علم اصول در دوره سطح حوزه های تشیع است که در آن آخرین یافته های آخوند خراسانی در علم اصول به سبک کلاسیک و نو مطرح شده است.
این کتاب حاصل مغز متفکری است که هم به معقول و هم به منقول نظر داشته است. موضوعات این کتاب به یک مقدمه و دو قسمت عمده تقسیم شده است:
۱. مباحث الفاظ
۲. مباحث ادله عقلی.
مقدمه شامل سیزده امر است. چون: تعریف و موضوع علم اصول و وضع و اقسام آن، خبر و انشا، علائم مجاز و حقیقت، اطلاق لفظ و اراده نوع یا مثل، حقیقت شرعی، صحیح و اعم، اشتراک لفظی و مشتق و متعلقات.
کفایة الاصول که معمولاً به اختصار کفایه خوانده میشود، در دوره سطوح عالی حوزه و بعد از کتاب اصول فقه از محمدرضا مظفر و رسائل شیخ انصاری خوانده میشود و متن کتاب درس خارج اصول بسیاری از علما نیز میباشد. شیوه این کتاب ایجاز و اختصار بسیار است. با این کتاب تحولی در ساختار اصول فقه ایجاد میشود.
همانطور که بیان شد، بیش از 300 شرح و حاشیه بر کفایه الاصول نگاشته شده است. در این مطلب ما کتاب شرح کفایه الاصول اثر علی محمدی خراسانی که به صورت 3 جلدی و فارسی است منتشر شده است را برای کاربران گرامی قرار داده ایم.
توجه داشته باشید متن شرح به فارسی بوده و متن خود کفایه الاصول عربی می باشد.