علی اکبر دهخدا شاعر، نویسنده، لغت شناس، مصحح، مترجم، روزنامه نگار و طنزپرداز، سیاستمدار و نماینده چند دوره مجلس شورای ملی بود که نقش بسزایی در تکوین افکار عمومی زمان خود داشت.
دهخدا همزمان با آغاز مشروطیت، با همکاری جهانگیرخان صور اسرافیل و قاسم خان صور اسرافیل، روزنامه صور اسرافیل را تاسیس و منتشر کرد. او پس از به توپ بسته شدن مجلس توسط محمدعلی شاه قاجار به سفارت انگلیس پناه برده و سپس به خارج از ایران تبعید شد و در تبعید، مدتی به نشر همان روزنامه پرداخت.
پس از فتح تهران در سال ۱۳۲۷ق و خلع محمدعلی شاه به تهران بازگشته و به ادامه فعالیت های خود پرداخت. نمایندگی مجلس شورای ملی، فعالیت در ترکیه، همکاری با روزنامه ها و نوشتن مقالات برای آنها، عضویت در فرهنگستان ایران، اشتغال در وزارت معارف و وزارت عدلیه، ریاست مدرسه علوم سیاسی، تاسیس جمعیت مردمی مبارزه با بی سوادی و همکاری با دکتر مصدق از جمله فعالیت های دهخدا بود. کتاب لغت نامه دهخدا، بزرگ ترین گنجینه لغت شناسی فارسی به شمار می رود که از آثار مهم اوست.
شعر دهخدا جلوه پرفروغ دیگری است از چهره تابان او، کلامی است آهنگین با بافتی ویژه همانند مقالات طنزآمیزش که در آن جوهر سیال خیال و اندیشه های باریک انسانی به لطافت و نرمی می تراود و همچون جویباری زلال که گاه در مسیری هموار سیر دارد و زمانی در خم و پیچ سنگ های سربرکرده از فرازها بر نشیب ها می لغزد و پیش می رود، از مضامین کلمات ساده بر لغات عامه می غلتد و از درون عبارات فصیح ادبی به مثل ها و اصطلاحات مردم کوچه و بازار نقل می کند.
دیوان دهخدا دربرگیرنده مجموعه اشعار استاد علامه شادروان علی اکبر دهخداست که در صدمین سال زاده شدن آن بزرگمرد مقارن با فرخنده آیینی که انجمن ملی یونسکو به همین مناسبت در ایران و همه جهان برپا داشت، منتشر گردید.