کتاب سیر حکمت در اروپا اثر بی بدیل روانشاد محمدعلی فروغی است که جلد اول آن در سال ۱۳۱۰ منتشر شد. جلد دوم و سوم به ترتیب در سال های ۱۳۱۸ و ۱۳۲۰ انتشار یافت. این کتاب نخستین اثر دقیق و منظم از فلسفه غرب در ایران است.
در مقدمه سیر حکمت در اروپا، محمدعلی فروغی انگیزه خود را از تألیف این کتاب اینگونه توضیح می دهد:
«ملاحظه فرمایید که در مشرق زمین و ممالک اسلامی از چندین قرن به این طرف جریان امور معارفی کاملاً مانند اوضاع اسکولاستیک اروپا بوده است و این حالت بیشتر ازاین جهت شگفت آور است که شرع مقدس اسلام بنیاد احکام و کلیهٔ امور را بر عقل گذاشته و تعلیمات هیچ حکیم و فیلسوفی را ضروری دین نشمرده است. بااین همه، فضلای ما هم جمود و رکورد اصحاب اسکولاستیک را داشته اند و نتیجه یک سان بوده است و عجیب تر اینکه مردم کشور ما در علم و حکمت نسبت به اروپائیان پیش قدم بودند و مغربیان اسکولاستیک را برچیده، وارد مراحل جدید شده، هفت شهر علم را گشتند و ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم.» در همین مقدمه فروغی می گوید که «کوشیده ام تا افکار اروپایی را به شیوهٔ بیان ایرانی ارائه دهم و اصطلاحاتی را که در زبان و بیان ما سابقه نداشته است، از نو بسازم. اگر قصوری رفته ما را معذور دارند که در این راه پیش از ما کسی قدم نگذاشته و جاده کوبیده نشده بود.»
کتاب حال حاضر جلد اول کتاب سیر حکمت در اروپا نگارش استاد محمدعلی فروغی که از زمان باستان تا مائه هفدهم را شامل می شود و مذیل به ترجمه گفتار دکارت فیلسوف نامی فرانسوی است، در سال ۱۳۴۴ توسط انتشارات زوار منتشر گردیده است.