کتاب فارسی پایه اول دبستان توسط سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی نگارش و آماده سازی شده و توسط شرکت افست منتشر شده است.
برای کمک به فرایند یاددهی یادگیری و بهبود آموزش و بهره وری نیکوتر، توجّه شما همکاران ارجمند را به نکات زیر، جلب میکنیم:
محتوای برنامه ی زبان آموزی دوره ی دبستان، با توجّه به مهارت های زبان، در دو پهنه سازماندهی شده است:
الف) کتاب فارسی (مهارت خواندن) ب) کتاب نگارش فارسی (مهارت نوشتن) کتاب مهارت خواندن در آموزش بر روش کلی و کتاب مهارت نوشتن، بر روش جزئی تأکید دارد امّا با توجّه به نگاه تلفیقی، در مراحلی از آموزش به فراخور محتوا، به هر دو روش توجّه شده است.
این برنامه بر پایه ی مهارت های گفتاری (گوش دادن، سخن گفتن، خواندن، تفکّر و استدلال) و مهارت های نوشتاری (دست ورزی، رونویسی، کلمه نویسی، جمله نویسی، بندنویسی و املا و …) سازماندهی شده است.
کتاب فارسی (مهارت خواندن) با نگاره آغاز شده است؛ این بدان معناست که گام نخست در آموزش زبان، پرورش سواد بصری به همراه رشد سواد شنیداری است که با دست ورزی هایی همراه شده است. در پی تقویت چشم و گوش و ماهیچه های دست و رشد توانایی های فراگیران، آموزش نشانه های خطّی زبان آغاز می شود. دانش آموزان پس از آشنایی با شکل نوشتاری نشانه ها و کلمه ها، در کتاب نگارش از نمونه ی تحریری آن ها، بازنویسی و نمونه برداری میک نند. برای پویاتر کردن آموزش و ژرفا بخشی و ماندگارسازی آموخته ها، توصیه می شود از روش های فعّال، مشارکتی و همیاری استفاده شود تا دانش آموزان، برای شکوفایی تفکّر و پرورش استعدادهای خود در جریان یاددهی یادگیری، نقش اثر بخش تری داشته باشند.
برای تقویت توانایی املا و خوانانویسی دانش آموزان، در سازماندهی محتوا، سه نوع خط به کار گرفته شده است:
- خطّ خوانداری که سرمشق خواندن شاگردان است و همان خطّی است که معمولا همه ی کتاب های کودکان به آن خط نوشته و چاپ می شود.
- خطّ نوشتاری که سرمشق نوشتن دانش آموزان است و خطّی است که متن درس ها با آن نوشته شده است.
- خطّ تحریری که شعرهای کتاب با آن نوشته شده است.
لازم به یادآوری است آن چه در ارزشی ابی املا باید مورد توجّه باشد، درست نویسی شکل املایی کلمات است، نه نوع خطّ آن ها است.