کتاب هبوط در کویر یکی از مجموعه آثاری است که به همت بنیاد فرهنگی دکتر علی شریعتی تحت عنوان مجموعه آثار شماره 13 منتشر شده است.
البته برای دوستداران شریعتی پرواضح است که این مجموعه آثار در واقع ترکیب دو کتاب از دکتر علی شریعتی است. کتاب هبوط و کتاب کویر.
بخش ابتدایی این کتاب شامل کتاب هبوط است و کتاب زیبای کویر بخش دوم را تشکیل می دهد.
ما در این پست 2 کتاب تحت عنوان “هبوط در کویر” و “هبوط” برای مخاطبین خود قرار داده ایم. هبوط در کویر همانطور که بیان شده مجموعه آثاری است که تحت نظارت خانواده دکتر علی شریعتی منتشر گردیده و بهترین نسخه برای برای محققین و دوستداران شریعتی برای استناددهی می باشد.
نسخه دیگر کتاب هبوط به تنهایی می باشد که توسط برخی علاقمندان شریعتی در باشگاه ادبیات منتشر شده است و از سال دقیق چاپ آن اطلاعی نداریم ولی احتمالا مربوط به سالهای ابتدایی پس از انقلاب 57 است.
هبوط دارای نثری ادبی است و بر خلاف عمده آثار شریعتی، کمتر به مسائل سیاسی و اعتقادی مربوط است.
شهید دکتر مصطفی چمران، در نامهای خطاب به شریعتی نوشته است تنها کتابی که با خود در عملیات چریکی لبنان برایش مهم بوده و همراه میبرده، هبوط بوده است!
در بخش ابتدایی کتاب هبوط می خوانیم:
مرا کسی نساخت. خدا ساخت؛ نه آنچنان که کسی میخواست، که من کسی نداشتم؛ کسم خدا بود، کس بیکسان. او بود که مرا ساخت، آنچنان که خودش خواست. نه از من پرسید و نه از آن منِ دیگرم. من یک گلِ بیصاحب بودم. مرا از روح خود در آن دمید و بر روی خاک و در زیر آفتاب، تنها رهایم کرد. مرا به خودم واگذاشت. عاق آسمان! کسی هم مرا دوست نداشت؛ به فکرم نبود. وقتی داشتند مرا میآفریدند، میسرشتند، کسی آنگوشه خداخدا نمیکرد. وقتی داشتم روح میپذیرفتم، شکل میگرفتم، قد میکشیدم، چشمهام رنگ میخورد، چهرهام طرح میشد، بینیام نجابت میگرفت، فرشتهی ظریف و شوخ و مهربان و چابکپنجهای با نوک انگشتان کوچک سحرآفرینش، آن را صاف و صوف نمیکرد…