کتاب هفتاد دو دیو (72 دیو) نسخه ای خطی و دست نویس اثر آصف بن برخیا است که جزو کتب قدیمی و بسیار معتبر در زمینه علوم غریبه میباشد. این کتاب شامل مجموعه ای از ادعیه و طلسمات مجربه در ابواب مختلف علوم و فنون غریبه است که مربوط به دوران سلیمان نبی (ع) است.
آصف پسر برخیا یا آصِف بن بَرخیا نام وزیر، کاتب و به روایتی داماد سلیمان نبی دانسته شده است. در تمامی روایت هایی که نام او در آن ها ذکر شده است، از ارتباط او با آیه ۴۰ از سوره نمل سخن به میان آمده است. روایت مشهوری که در آن آصف بن برخیا به درخواست سلیمان تخت بلقیس ملکه سبا را در چشم به هم زدنی از سرزمین سبا به نزد سلیمان می آورد. مشهور است او داننده اسم اعظم و علم کتاب (علم لدنی) بوده است. به او آثاری چون اساطیر و هفتاد و دو دیو نسبت داده شده است.
آیه ۴۰ سوره نمل
قَالَ الَّذِی عِندَهُ عِلْمٌ مِّنَ الْکِتَابِ أَنَا آتِیکَ بِهِ قَبْلَ أَن یَرْتَدَّ إِلَیْکَ طَرْفُکَ فَلَمَّا رَآهُ مُسْتَقِرًا عِندَهُ قَالَ هَذَا مِن فَضْلِ رَبِّی لِیَبْلُوَنِی أَأَشْکُرُ أَمْ أَکْفُرُ وَمَن شَکَرَ فَإِنَّمَا یَشْکُرُ لِنَفْسِهِ وَمَن کَفَرَ فَإِنَّ رَبِّی غَنِیٌّ کَرِیمٌ
ترجمه:
کسی که نزد او دانشی از کتاب [الهی] بود گفت من آن را پیش از آنکه چشم خود را برهم زنی برایت می آورم پس چون [سلیمان] آن [تخت] را نزد خود مستقر دید گفت این از فضل پروردگار من است تا مرا بیازماید که آیا سپاسگزارم یا ناسپاسی می کنم و هر کس سپاس گزارد تنها به سود خویش سپاس می گزارد و هر کس ناسپاسی کند بی گمان پروردگارم بی نیاز و کریم است
معرفی کتاب 72 دیو
کتاب علوم غریبه هفتاد دو دیو نسخه ای خطی و دست نویس است که اثر آصف بن برخیا میباشد و ایشان دوست و کاتب و وزیر اعظم حضرت سلیمان نبی (ع) بوده است؛ کتاب 72 دیو شامل ادعیه و طلسمات گوناگون است که بنا بر روایات، در زمانی که سلیمان نبی (ع) به اذن پروردگار عالمیان پادشاه جن و انس و حیوانات شد برای رهایی از دسیسه ها، از هفتاد و دو دیو صاحب لوژیون که هر یک عامل تخصصی در علوم متافیزیک بوده و دستی بر عالم ارضی داشته اند را به زنجیر میکشد و روش های از بین بردن طلسمات و برخی مطالب مجهوله را از آنها جویا می شود و آن 72 دیو راه های خواسته شده را به حضرت اعلام می کنند که تمامی آنها به صورت نسخ خطی در کتاب هفتاد و دو دیو جمع آوری شده است.
فهرست عناوین کتاب علوم غریبه هفتاد دو دیو
کتاب علوم غریبه هفتاد دو دیو آصف بن برخیا دارای فهرست موضوعی متنوع است که بخشی از عناوین موضوعی این کتاب به شرح زیر میباشد:
- روایات و طلسمات علوم غریبه از حضرت سلیمان
- طلسم جهت شفای بیمار
- محافظت از جن و انس
- تعویذ جهت شفای بیمار
- اسم اعظم برای شفای بیمار
- طلسم جهت درد گردن و غیره و درد اعضای بدن
- علاج زن و شوهری که دشمن هم می شوند
- حفاظت از شیطان
- علت زنان که بطالع حمل باشند
- کم شدن فرزند
- دعای ماندن اولاد از طریق
- یس مغربی برای زن حامله
- دعای جهت اولاد چون زن بار حمل گذارد
- فرزند مومن و صالح شدن
- جهت دفع جن نویسد و به بازو ببندد
- جهت جن زده و کسی که جن تسخیرش کرده
- عمل قرطاس و تسخیر قرطاس
- اسماء الحروف و اسماء الحسنی
- جهت عاشق کردن کسی
- جهت زنی که شوهر برایش پیدا نشود
- دعا و طلسم جهت حامله شدن زن نازا
- طلسم جهت درد سر و پیشانی
- درد دندان و دهان
- درد دل و شکم
- خون دماغ شدن
- جهت ذگیل
- درمان بواسیر
- بیماری سل
- طلسمات جهت دفع
- جانوارن موزی و مورچه و موش
- طلسمات جهت پیدا شدن
- دزد و مطاع دزدیده شده
- جهت خوف و ترس از دشمن
- سوره یس و چندین عمل با این سوره مبارکه
- جهت نظر بندی و چشم زدن
- جهت خلاصی از قرض و رزق و روزی
- جهت رفع بلیات
- جهت حاجات مهم و محبت
- طلسم عاشق و معشوق کردن
- جن طالع حمل را نزد سلیمان آوردند
- همزاد طالع ثور را آوردند
- همزاد طالع سرطان را آوردند
- دیو طالع اسد را آوردند
- دیو طالع سنبله را آوردند
- دیو طالع میزان را آوردند
- طالع عقرب را آوردند
- دیو طالع قوس را آوردند
- دیو طالع جدّی را آوردند
- دیو طالع دلو را آوردند
- و صدها مطالب دیگر …
کتاب هفتاد دو دیو یکی از کتب بسیار قدیمی و شناخته شده در زمینه علوم غریبه است که متعلق به دوره ی سلیمان نبی (ع) میباشد و توسط آصف بن برخیا نوشته شده است و مطالب موجود در آن مورد تایید جمیع اساتید روحانی علوم و فنون غریبه است به طوریکه برخی از دستورات موجود در این کتاب با گذشت سالیان زیاد, هنوز توسط استادان بنام مورد استفاده قرار میگیرد که نشانگر مجرب بودن این اثر میباشد.
آرامگاه آصف بن برخیا
بر اساس برخی روایتها آمده است پس از اینکه برخیا می میرد سلیمان دستور می دهد (البته در بعضی از منابع از جمله فرمانروایان مقدس آورده شده که سلیمان قبل از آصف فوت می کند) وی را در پای کوهی معروف به کوه سلیمان در اوش قرقیزستان دفن کنند. این مقبره که در قرن هفدهم در پای کوه سلیمان در اوش ساخته شده اکنون بخشی از مجتمع موزه ملی باستان شناسی است.
تخت سلیمان که مردم محلی آن را سلیمان-تو نیز می نامند به معنای تخت پادشاهی حضرت سلیمان است. یونسکو در سال ۲۰۰۹ این کوه که تقریباً ۲۰۰ متر ارتفاع دارد و دارای پنج قله است را در فهرست میراث جهانی ثبت کرد.
بازدیدکنندگان ابتدا یک سازه ۷ در ۹ متری می بینند که گنبدی بر روی آن قرار دارد که قطر آن ۴٫۵ متر است. در داخل آن، یک ورودی دارای تورفتگی و بسیار مزین و یک فضای داخلی به شکل هشت وجهی با ارتفاع ۲ متر دیده می شود.