تعریفها و مفهوم فرهنگ کتابی است نوشته داریوش آشوری.
پژوهشهایی در چیستی فرهنگ و جنبههای گوناگون آن. داریوش آشوری در کتاب تعریفها و مفهوم فرهنگ به معنا و مفهوم فرهنگ و تعریفهای مختلف آن پرداخته است و وجوه گوناگون این مفهوم را کاویده است.
کتاب شامل مقدمه و پنج بخش است. بخش اول، با عنوان «واژهیِ فرهنگ در زبان و ادبِ فارسی» به بحث دربارة ریشۀ واژة فرهنگ، فرهنگ در متنهای پهلوی، فرهنگ در واژهنامهها و فرهنگ در نثر و شعر کهن فارسی اختصاص دارد.
در بخش دوم، با عنوان «سیرِ واژهیِ کولتور و کاربردِ مفهومِ آن» به تاریخچۀ واژة «کولتور»، فرهنگ و تمدن و شناخت فرهنگ همچون ردهای جداگانه از پدیدهها پرداخته شده است.
در بخش سوم، با عنوان «تعریفهایِ فرهنگ»، تعریفهای مختلفی که انواع رویکردهای نظری از فرهنگ به دست دادهاند شرح داده شده است. این تعریفها عبارتند از: تعریفهای وصفگرانه، تعریفهای تاریخی، تعریفهای هنجاری، تعریفهای روانشناختی، تعریفهای ساختاری و تعریفهای پیدایششناختی.
بخش چهارم خود شامل دو بخش است با عنوانهای: «فرهنگ از دیدگاهِ انسانشناسی» و «مفهومها و دیدگاههایِ پایهایِ انسانشناسیِ فرهنگی». تعریفهای گوناگون فرهنگ، فرهنگ و ذهن بشر، تکامل ذهن، از واکنشهای حیوانی تا پاسخهای انسانی، سیستمهای اجتماعی – فرهنگی، فرهنگ و شخصیت، قوممداری، نسبیتِ فرهنگی، رابطۀ فرهنگ و زیستبوم، پراکنش، فرهنگپذیری، فَرگشت، ویژهداشت فرهنگی، پهنۀ فرهنگی و گونۀ فرهنگی موضوعاتی است که در این بخش به آنها پرداخته شده است.
بخش پنجم، با عنوان «دو گفتار دربارهیِ فرهنگ»، شامل دو گفتار است با عنوانهای: «چشماندازِ فرهنگ» و «فرهنگ، خانهیِ بشریّت و درِ انسانیّت».
اين پرسش كه “ما” كيستيم و فرهنگِ “ما” كدام است و رفتار و انديشه و زندگانىِ “ما” چگونه مى بايد باشد پرسشِ دشوار و تلخ و ترسناكى است كه ذهنهاىِ انديشهگرترين و حسّاسترين و شريفترين جانها را در ميانِ “ما” به خود مشغول داشته است. و اينها همه در بنياد به پرسش از فرهنگ و ماهيّتِ آن بازمىگردد، پرسشى كه تاكنون در ميانِ “ما” با ديدِ علمى و فلسفى چنان كه بايد طرح نشده، و زبانِ ما هنوز چنانكه بايد آمادهى گفتار دربارهى آن نيست. اين دفتر دستآوردِ كارهاى پراكندهى داريوش آشورى در اين سه دهه دربارهىِ اين موضوع است.