در این دایره المعارف، ناسیونالیسم در ارتباط با مفاهیمی چون انتخاب، امنیت، باستان شناسی، تاریخ، جنسیت، جنگ، سرمایهداری، فاشیسم، فرهنگ، مارکسیسم، مدرن سازی، نظریهی سیاسی و مانند آن تشریح شده است.
جلد نخست کتاب با موضوعاتی همچون آسیای جنوب شرقی، آسیای جنوبی، آسیای شرقی، آفریقای جنوب صحرا، آفریقای شمالی، آمریکای جنوبی و مرکزی، آمریکای شمالی، اروپای شرقی، اروپای غربی، اقتصاد و ناسیونالیسم، امپراتورها و امپریالیسم، انقلاب، ایدئولوژی، باستان شناسی و ناسیونالیسم، پسامدرنیسم، تاریخ، تاریخ اقتصادی ناسیونالیسم، توسعه، جامعه شناسی، جغرافی، جنسیت و ملت، جنگ و امنیت، حقوق بین الملل، خاورمیانه و خشونت فراهم آمده است.
جلد، دوم که خود، در واقع یک دایره المعارف تخصصی مختصر در حوزهی علوم سیاسی است شامل مقالات کوتاهی دربارهی شخصیتها، پارهای از مفاهیم و جنبشهای ناسیونالیستی در کشورهای مختلف دنیاست که این مباحث را شامل میشود: دموکراسی، دولت نمادین، روزنامهنگاری، روسیه و اتحاد شوروی، ملت، زادبوم و ناسیونالیسم، سازمانهای فراملی، علم و فناوری، علوم سیاسی، فاشیسم و ناسیونالیسم، فرهنگ پژوهی، لیبرالیسم، مارکسیسم، مدرن سازی، مردم شناسی، نظام جهانی سرمایهداری، نظریه تکامل، نظریهی سیاسی، نمادهای ملی و هنر و فرهنگ.
جلد سوم از دایره المعارف ناسیونالیسم به معرفی جنبشها و شخصیتهای مرتبط با ناسیونالیسم و شرح مفاهیم آن اختصاص دارد. تدوین کتاب که بر حسب حروف الفبا بوده با آپارتاید آغاز میشود و با اصطلاح. یهود ستیزی خاتمه مییابد.