کتاب سالاری ها اثر بزرگ علوی دربارۀ خانواده ای بزرگ است که بزرگ خانواده برای خود در دورانی سالاری می کرده و از آن پس خانواده و خاندانش به سالاری شهرت یافته اند.
سالاری خاندان ثروتمندی در بروجرد هستند که از املاک داران و زمین داران بزرگ هستند، این خاندان طوری هستند که حتی دامادهای خانواده هم فامیلی هایشان را تغییر دادند و به نوعی سالاری شده اند؛ اما راز خانواده زمانی برملا می شود که دو برادر از خاندان سالاری به نام های سالار نیا و سالار نظام برای تقسیم ارث ومیراث سالاری ها به بروجرد می آیند. رازی که هنوز معلوم نشده که این خاندان ثروت خود را از کجا به دست آوردند اما در این میان اتفاقاتی مثل قتل، خیانت، فعالیت های سیاسی و … شاید به فهمیدن این موضوع کمک کند.
بابا پیرمردی است که سال ها پیش همراه با دختر باردارش زیور و دامادش راهی سفر بوده که دامادش را کشته و خودش را دستگیر می کنند و زیور برای نجات آن ها به خانه سالاری می رود ولی ردی از دخترش نمی یابد و …
بزرگ علوی از نسل اول داستان نویسان مدرن ایران محسوب می شود. او با صادق هدایت و دیگر روشنفکران زمانه اش حشر و نشر نزدیک داشت. همزمان با کار ادبی، فعالیت های سیاسی و مطبوعاتی نیز می کرد و این موضوع سبب شد تا در سال 1316 در زمان رضاخان به همراه 52 نفر دیگر از اعضای حزب توده دستگیر شود. (گروه آن ها به 53 نفر مشهور شد)
علوی تا شهریور 1320 که رضاخان از حکومت برکنار شد، در زندان ماند اما در آن سال ها بیکار ننشسته بود و داستان و رمان می نوشت. رمان سالاریها در سال 1354 در برلین نوشته شده است.
کتاب سالاری ها رمان کوتاهی است نوشته ی بزرگ علوی که اولین بار در سال 1354 در برلین منتشر شد. این کتاب در ایران از سوی انتشارات نگاه منتشر شد. بزرگ علوی امضای خاصی در نوشته هایش دارد و آن رد سیاست در آثارش است. در این رمان هم می توان باشخصیت پردازی و صحنه سازی های ریز و جزئی که علوی خلق کرده پی به مهارت این نویسنده در روایتی که در عین پیچیدگی ها به زبان ساده و ملموس فضایی از یک دوره سیاسی را به شکل خانواده نشان می دهد دید. در این رمان اگرچه قصه حول محور تقسیم ارث است اما نویسنده از این فرصت استفاده کرده و تاریخ و سیاست را در فرهنگ متفاوت زندگی اقشار نشان می دهد. پیچیدگی روابط فامیلی و تعدد اسامی کتاب ممکن است در درجه ی اول احساس مبهمی برای خواننده داشته باشد اما در ادامه مخاطب خود را در برابر اثری متفاوت و جالب می بیند.