کتاب دفترچه سرخ حاوی مصاحبه هایی موشکافانه با پل استر است که عمق اندیشه های این نویسندهٔ پست مدرن را می کاود. او در این گفت وگوها برداشت های متعارف دربارهٔ ادبیات را به سخره می گیرد، نیاز به آفرینش ادبی را تحلیل می کند و درعین حال فهم مسائل بحرانی ادبیات را آسان تر می سازد. در بخشی دیگر، حوادثی واقعی همچون وقایع منتشرشده در روزنامه ها، دستمایهٔ آفرینش داستان هایی نامنتظره شده است.
می دانیم که داستان کوتاه به داستان هایی گفته می شود که کوتاه تر از داستان های بلند باشند. داستان کوتاه دریچه ای است که به روی زندگی شخصیت یا شخصیت هایی و برای مدت کوتاهی باز می شود و به خواننده امکان می دهد که از این دریچه ها به اتفاقاتی که در حال وقوع هستند، نگاه کند. شخصیت در داستان کوتاه فقط خود را نشان می دهد و کمتر گسترش و تحول می یابد. گفته می شود که داستان کوتاه باید کوتاه باشد، اما این کوتاهی حد مشخص ندارد. نخستین داستان های کوتاه اوایل قرن نوزدهم میلادی خلق شدند، اما پیش از آن نیز ردّپایی از این گونهٔ داستانی در برخی نوشته ها وجود داشته است.
در اوایل قرن نوزدهم ادگار آلن پو در آمریکا و نیکلای گوگول در روسیه گونه ای از روایت و داستان را بنیاد نهادند که اکنون داستان کوتاه نامیده می شود. از عناصر داستان کوتاه می توان به موضوع، درون مایه، زمینه، طرح، شخصیت، زمان، مکان و زاویه دید اشاره کرد. تعدادی از بزرگان داستان کوتاه در جهان آنتوان چخوف، نیکلای گوگول، ارنست همینگوی، خورخه لوئیس بورخس و جروم دیوید سالینجر و تعدادی از بزرگان داستان کوتاه در ایران نیز غلامحسین ساعدی، هوشنگ گلشیری، صادق چوبک، بهرام صادقی، صادق هدایت و سیمین دانشور هستند.
کتاب دفترچه سرخ نوشته ی پل استر را شهرزاد لولاچی به فارسی برگردانده است. در توضیح پشت جلد کتاب آمده است: دفترچه ی سرخ مجموعه ی مصاحبه هایی است موشکافانه با پل استر که عمق اندیشه های این نویسنده ی پست مدرن را می کاود. او در این گفت وگوها برداشت های متعارف درباره ی ادبیات را به سخره می گیرد نیاز به آفرینش ادبی را تحلیل می کند و در عین حال فهم مسائل بحرانی ادبیات را آسان تر می سازد. در بخشی دیگر، حوادثی واقعی چون وقایع منتشره در روزنامه ها، دستمایه ی آفرینش داستان هایی نامنتظره شده اند. کتاب حاضر را نشر افق منتشر کرده و در اختیار مخاطبان قرار داده است.